Commerce exams sample papers

CS Company Law Sample Paper

1. In case of application for transfer Debenture Certificate is to be issued within ____ months
(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4
Ans. (b)
2. Debenture forms part of
(a) Capital

(b) Loan

(c) Fund

(d) None of the above

Ans. (b)

3.The Provident Fund Scheme is mandatory to employer but not mandatory to employee. Do you
agree with this statement?
(a) Agree

(b) Disagree
Ans. (b)

4. When there is a untrue statement in a prospectus who can sue
(a) Subscribed in primary market

(b) Subscribed in secondary market
(c) Rights issue

(d) None of the above
Ans. (a)

5. Company must pass_________ for reducing its share capital
(a) O.R

(b) S.R

(c) C.G permission

(d) None of the above
Ans. (b)
6. Court order the company to add___________ after reducing its share capital
(a) And reduced

(b) Ltd

(c) Both (a) or (b)

(d) None of the above

Ans. (a)

7. Definition of prospectus was given under which sec.
(a) 2 (30)

(b) 2 (32)

(c) 2 (34)

(d) 2 (36)

Ans. (d)

8. In addition to the contribution employer has to pay ______ % of wages as administration
charges.
(a) 0.17%

(b) 0.18%

(c) 0.10%

(d) None of these

Ans. (c)

9. Sahara Company accepted deposits on March 1 st 2015 and at the time of acceptance they said that
the deposits will be repaid on Aug. 1 st 2016. Is the company proposal and deposits are valid
(a) Yes

(b) No
Ans. (b)

10. Any charge is satisfied in full then which form is to be file with ROC____________
(a) 17

(b) 18

(c) 19

Related:  CA CPT Fundamental Accounting Sample Paper 1

(d) 20
Ans. (a)
11. A charge requiring registration shall be filed with the registrar with in_______________
(a) 21 days

(b) 30 days

(c) 45 days

(d) None of the above

Ans. (b)

12.  What is minimum period for which deposits can be issued?
(a) 6 months

(b) 7 months

(c) 8 months

(d) None of these

Ans. (a)

13. Part of the issued capital taken by public is called_______________
(a) Subscribed

(b) Called – up capital

(c) Un called capital

(d) Paid up capital
Ans. (a)

14.  Gross profit of an employer in case of any other company other than banking company will be
calculated as per________ under payment of Bonus Act.
(a) Schedule I

(b) Schedule II

(c) Schedule III

(d) None of these
Ans. (b)
15.  If the employer is company other than a banking company deduction will be allowed under 3rd
schedule  while   determining  available  surplus _____ %  of its paid up  capital  at the
commencement of the accounting year
(a) 7.5%

(b) 8.5%

(c) 9.5%

(d) None of these

Ans. (b)

16. Part of authorized capital which is offered by the company for subscription.
(a) subscribed

(b) Issued

(c) Un called

(d) called up

Ans. (b)

17. In addition to employer’s contribution, employee shall match equal contribution
(a) Yes

(b) No
Ans. (a)

18.   Which companies are exempted to add “Ltd” or “Pvt Ltd” at the end of their name
(a) Private

(b) Govt

(c) Defunct

(d) Association not for profits

Ans. (d)

19.  is the charter of a company.
(a) Memorandum

(b) Articles

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above
Ans. (a)

Related:  Company Law Exam Questions and Answers PDF

20.  If buy back is made from free resources then what should be created_____
(a) Debenture Redemption Reserve

(b) Capital Redemption Reserve
(c) Statutory liquid Ratio

(d) None of the above
Ans. (b)

21. Transfer of shares in the company is
(a) Restricted

(b) Freely transferable

(c) Prohibited

(d) None of these
Ans. (b)

22. ____ is the conclusive evidence in case of company that statutory requirements have complied
with
(a) Certificate of Incorporation

(b) Certificate of commencement of Business
(c) Both

(d) None of the above
Ans. (a)

23. Public company Should start business only after getting certificate of
(a) Incorporation

(b) Commencement of business

(c) None of these

Ans. (b)

24.  Transfer of shares in the partnership firm is
(a) Restricted

(b) Freely transferable

(c) Prohibited

(d) None of these

Ans. (a)

25. The premium amount that can be charged as per companies Act.
(a) 10%

(b) 15%

(c) 20%

(d) None of these

Ans. (d)

26.The granting of the certificate of incorporation renders the illegal objects include in the
memorandum:
(a) Legal

(b) Void

(c) Voidable

(d) None of the above

Ans. (b)

27. If a company which is formed with unlimited liability wants to convert to limited liability then it should pass

(a) Ordinary resolution

(b) Special resolution

(c) No need
Ans. (b)
28. Maximum capital of private company is
(a) 50 Lakhs

(b) 1 Crore

(c) 1.5 Crore

(d) Unlimited.
Ans. (d)

29.  In the process of conversion of a private company into a public company which prospectus must
be issued
(a) Deemed prospectus

(b) Shelf prospectus
(c) Statement in lieu of prospectus

(d) None of the above
Ans. (c)

Related:  CA CPT Quantitative Aptitude Model Questions

30. XYZ company goes for a public issue application called for on 1 st April 2002, allotment made on
1 st May, 2002, 1 st call made on 1 st June 2002, 2 nd call made on 15 th June 2002. Can the
company do so?
(a) Yes

(b) No
Ans. (b)

31. Any company can’t held AGM on a public holiday
(a) Yes

(b) No
Ans. (b)

32. Employees Employed under Indian Red Cross Society will cover under payment of Bonus Act 1956.

(a) Yes

(b) No.

Ans. (b)

33. Employees employed under educational institutions they will cover under payment of Bonus Act

(a) Yes

(b) No.

Ans. (b)

34. AGM should be held at
(a) Company

(b) Registered office

(c) Corporate office

(d) None of these

Ans. (b)

35. Company to accept calls in advance from shareholders they should have permission in
(a) MOA

(b) AOA

(c) BOD

(d) None of these

Ans. (b)

36. Company should file a prospectus in case of conversion of private company into a public
company with in ______ from the date of resolution
(a) 30 days

(b) 45 days

(c) 60 days

(d) none of these

Ans. (a)

37. Every company must go for under writing

(a) Yes

(b) No

Ans. (b)

38. Bonus can be paid by cheque
(a) Yes

(b) No.
Ans. (b)

39. Under which sec. a private company can voluntarily converted into public company____
(a) 34

(b) 44

(c) 54

(d) 64
Ans. (b)
40. Under which sec. a private company can automatically converted into a public company_____
(a) 34

(b) 43

(c) 53

(d) 35

Ans. (b)

Leave a Comment