Practice questions for exams

Classification Reasoning Questions and Answers

Classification Reasoning Questions

46 Classification Reasoning Questions and Answers for Competitive Exams.

Find the one that doesn’t belong to the group?
1.
(a) Rose
(b) Lotus
(c) Marigold
(d) Lily
Ans: (b)

2. (a) Shoulder
(b) Foot
(c) Elbow
(d) Arm
Ans: (b)

3. (a) Carrot
(b) Radish
(c) Potato
(d) Sweet Potato
Ans: (c)

4. (a) Parrot
(b) Sparrow
(c) Vulture
(d) Swan
Ans: (d)

5. (a) Club
(b) Brush
(c) Crayon
(d) Pen
Ans: (a)

6. (a) April
(b) May
(c) July
(d) September
Ans: (a)

7. (a) Ear
(b) Lung
(c) Eye
(d) Heart
Ans: (d)

8. (a) Banana
(b) Mango
(c) Guava
(d) Ginger
Ans: (d)

Related: Reasoning Questions for Competitive Exams

9. (a) Plateau
(b) Star
(c) Mountain
(d) Forest
Ans: (b)

10. (a) Court
(b) Rink
(c) Stadium
(d) Farm
Ans: (d)

11. (a) Carrot
(b) Potato
(c) Tomato
(d) Ginger
Ans: (c)

Find the one which is different from the group?

12. (a) FH
(b) IK
(c) PN
(d) SU
Ans: (c)

13. (a) CFIL
(b) PSVX
(c) JMPS
(d) ORUX
Ans: (b)

In the group of letters given, three are like and one is different, find the odd one.

14. (a) XW
(b) FG
(c) ML
(d) PO

Ans: (b)

15. (a) VT
(b) MO
(c) PR
(d) FG
Ans: (d)

16. (a) RTW
(b) QOM
(c) IKG
(d) IKM
Ans: (a)

17. (a) EBA
(b) XUT
(c) TQP
(d) JFE
Ans: (d)

18. (a) ABD
(b) HIK
(c) VWZ
(d) QRT
Ans: (c)

19. (a) EBD
(b) IFH
(c) QNO
(d) YVX
Ans: (c)

20. (a) XGEZ
(b) PCAQ
(c) LKIN
(d) DWUF
Ans: (b)

21. (a) XZCG
(b) OQTX
(c) IMNQ
(d) EGJN
Ans: (c)

22. (a) ABCD
(b) EGIK
(c) ACDF
(d) CFIL

Ans: (c)

23. (a) EFGIK
(b) CDFIM
(c) BCEHL
(d) ABDGK
Ans: (a)

24. (a) CZHK
(b) MLAG
(c) XUBU
(d) SENO
Ans: (c)

Choose the one which is different from the others.

25. (a) 119
(b) 136
(c) 147
(d) 153
Ans: (a)

Choose the one which is different from others.

26. (a) 263
(b) 111
(c) 242
(d) 383
Ans: (d)

27. (a) 275
(b) 451
(c) 297
(d) 254
Ans: (d)

28. (a) 3759
(b) 2936
(c) 6927
(d) 4836
Ans: (b)

29. (a) 11
(b) 13
(c) 15
(d) 17
Ans: (c)

30. (a) 7487
(b) 5963
(c) 8218
(d) 6596
Ans: (d)

31. (a) 144
(b) 168
(c) 196
(d) 256
Ans: (b)

32. (a) 385
(b) 572
(c) 427
(d) 264
Ans: (c)

33. (a) 232
(b) 431
(c) 612
(d) 813
Ans: (d)

34. (a) 8
(b) 64
(c) 125
(d) 28
Ans: (d)

35. (a) 2468
(b) 2648
(c) 4826
(d) 6482
Ans: (a)

Three pairs are related in similar way but one pair is different. Find the odd one out.

36. (a) 13-21
(b) 19-27
(c) 15-23
(d) 16-24
Ans: (d)

37. (a) 7-18
(b) 9-26
(c) 11-36
(d) 13-42
Ans: (c)

38. (a) 43-6
(b) 28-4
(c) 50-7
(d) 36-5
Ans: (b)

39. (a) 42-4
(b) 36-6
(c) 32-2
(d) 15-5
Ans: (a)

40. (a) 21-49
(b) 24-64
(c) 25-54
(d) 81-36
Ans: (c)

41. (a) 8-27
(b) 125-216
(c) 343-512
(d) 1009-1331
Ans: (d)

42. (a) 45-27
(b) 30-18
(c) 20-10
(d) 15-12
Ans: (c)

43. (a) 140-45
(b) 110-35
(c) 100-30
(d) 80-25
Ans: (c)

44. (a) 70-80
(b) 54-62
(c) 28-32
(d) 21-24
Ans: (b)

45. (a) 73-61
(b) 57-69
(c) 42-29
(d) 47-59
Ans: (c)

46. (a) 95-82
(b) 69-56
(c) 55-42
(d) 48-34
Ans: (d)

47. (a) 24-21
(b) 46-32
(c) 62-23
(d) 84-24
Ans: (c)

Leave a Comment