Practice questions for exams

NATA Practice Sample Paper

Question 1: Which city is situated on the bank of river Rhine?

(a) Paris

(b) London

(c) Barn

(d) New York

Answer: (c)

Question 2: Where did the Aryans first settle?

(a) Indus Valley

(b) Ganga Valley

(c) Narmada Valley

(d) Himalaya

Answer: (a)

Question 3: The earlier name of Bangkok was:

(a) Ayutthaya

(b) Thonburi

(c) Bangthep

(d) Krung Thep

Answer: (d)

Question 4: Birla Planetarium is in:

(a) Chennai

(b) Mumbai

(c) Kolkata

(d) New Delhi

Answer: (c)

Question 5: Atmospheric pressure exerted on the Earth is due to ___

(a) Gravitational pull of the Earth

(b) Rotation of earth

(c) Revolution of the Earth

(d) Uneven heating of the Earth

Answer: (b)

Question 6: Badrinath and Kedarnath Temple are located in:

(a) West Bengal

(b) Uttranchal

(c) Jammu & Kashmir

(d) Himachal Pradesh

Answer: (b)

Question 7: National Institute of Oceanography is at:

(a) Cochin

(b) Visakhapatanam

(c) Mumbai

(d) Goa

Answer: (d)

Question 8: India’s first rocket launcher station is at:

(a) Sriharikota

(b) Thumba

(c) Bangalore

(d) Thiruvanthapuram

Answer: (b)

Question 9: Every year Architect of the Year Award is given by:

(a) Government of India

(b) TATA Group

(c) JK Group

(d) RIL

Answer: (c)

Question 10: Eiffel Tower is in which city:

(a) London

(b) Paris

(c) Moscow

(d) New York

Answer: (b)

Question 11: Kalahari Dessert is located at:

(a) South Africa

(b) North Africa

(c) South America

(d) West Asia

Answer: (a)

Question 12: The highest lake in India is:

(a) Chilka

Related:  Famous Buildings and Their Architects - NATA Study Material

(b) Loular

(c) Dal

(d) Sambhar

Answer: (b)

Question 13: The common material used for water supply:

(a) Steel

(b) RCC

(c) Copper

(d) Cast iron

Answer: (d)

Question 14: India’s First Prime Minister (Pt. Jawaharlal Nehru) was born in which city?

(a) Delhi

(b) Lucknow

(c) Allahabad

(d) Kanpur

Answer: (c)

Question 15: Which canal connects the Mediterranean sea with Red Sea?

(a) Panama

(b) Suez

(c) White Sea

(d) Thames

Answer: (b)

Question 16: The most fruitful and famous expedition of Mohammed Gazini was on ___.

(a) Somnathpur

(b) Ujjain

(c) Mathura

(d) Delhi

Answer: (c)

Question 17: The capital of Maurya Dynasty was:

(a) Vaishali

(b) Patliputra

(c) Ujjain

(d) Kashi

Answer: (c)

Question 18: Saint Peter Cathedral, Rome was built during:

(a) 1341 to 1361

(b) 1441 to 1461

(c) 1541 to 1561

(d) 1641 to 1661

Answer: (c)

Question 19: Maracona football stadium is in:

(a) USA

(b) Russia

(c) Spain

(d) Brazil

Answer: (d)

Question 20: Headquarters of Red Cross is at:

(a) New York

(b) London

(c) Paris

(d) Geneva

Answer: (d)

Question 21: The architect of Empire State building, New York is:

(a) Henry Cobb

(b) Hilmut John

(c) Shreve, Lamb, Harman

(d) Mies Vander Rahe

Answer: (c)

Question 22: Which marble is hottest under the Sun?

(a) White

(b) Red

(c) Green

(d) Black

Answer: (d)

Question 23: The Writes building is in:

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Chennai

(d) New Delhi

Answer: (a)

Question 24: Usually Door and windows are made of:

Related:  NATA Aptitude Test Sample Papers

(a) Chir

(b) Kail

(c) Halder

(d) Teak

Answer: (d)

Leave a Comment