Practice questions for exams

NATA Test Sample Questions Paper

Question 1: Which Indian city is known as Venice of the East?

(a) Srinagar

(b) Aleppey

(c) Bangalore

(d) Madurai

Answer: (b)

Question 2: The first Mughal building built entirely in marble is:

(a) Humayun Tomb

(b) Taj Mahal

(c) Bibika Makbara

(d) Panch Mahal

Answer: (c)

Related: NATA Sample Paper 2

Question 3: Which is the most popular Mughal Garden in India?

(a) Rashtrapati Bhawan, New Delhi

(b) Shalimar Garden, Srinagar

(c) Brindavan garden, Mysore

(d) Pinjore Garden, Kalka

Answer: (b)

Question 4: The outline plan of Qutub Minar is:

(a) Identical on all floors

(b) Different in each floor

(c) Circle on each floor

(d) None of these

Answer: (b)

Question 5: The Central Building Research Institute located:

(a) New Delhi

(b) Mumbai

(c) Satna

(d) Roorkee

Answer: (d)

Question 6: Who designed the memorial of Rajiv Gandhi at Perumbudur?

(a) Raj Rewal

(b) J. A. Stein

(c) Charles Correa

(d) K. T. Ravindran

Answer: (b)

Question 7: Pinjore, Sohna, Surajkund are tourist centres of which state?

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Uttar Pradesh

(d) Himachal Pradesh

Answer: (b)

Question 8: Bitumen is used in the buildings for:

(a) Bonding bricks       (b) water proofing       (c) cement plaster       (d) flooring

Answer: (b)

Question 9: Choose a figure which would most closely resemble the unfolded form of Figure (Z).

Nata5

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (b)

Related: Famous Buildings in World

Question 10: What should be minimum width, length and height of a toilet?

(a) 1.2 x 2 x 2.2

(b) 2 x 2 x 2.2

(c) 1.2 x 2.2 x 2.7

(d) 1.2 x 1.8 x 2.7

Answer: (a)

Question 11: Khajuraho temples are situated in

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Gujarat

Answer: (b)

Question 12: The famous Ibadat Khana is in:

(a) Agra

(b) Lucknow

(c) Delhi

(d) Fatherpursikri

Answer: (d)

Question 13: Largest Island in the world is:

(a) Hawaii

(b) Borneo

(c) Greenland

(d) Sri Lanka

Answer: (c)

Question 14: Banaras Hindu University was founded by:

(a) Madan Mohan Malviya

(b) Raja Ram Mohan Rai

(c) Jawahar Lal Nehru

(d) Chittranjan Das

Answer: (a)

Question 15: If ‘JOSEPH’ is coded as ‘FKOALD’ then ‘GEORGE’ will be coded as

(a) JAKINS

(b) CAKNCA

(c) CADMNO

(d) CAKNIT

Answer: (b)

Question 16: Choose the identical figure from the given four figures in the boxes on the right for the one on the left.

Nata6

Answer: (a)

Question 17: If ‘SACK’ is coded as ‘CKAU’ how would you code ‘COME’

(a) OCEM

(b) MEOC

(c) MEOE

(d) EMOC

Answer: (c)

Question 18: If ‘GANESAN’ is written as ‘NASENAG’ how ‘RAJESH’ can be written in that code

(a) SARHJE

(b) JESHRA

(c) SEHAJR

(d) HSEJAR

Answer: (d)

Question 19: The headquarter building of international labour organization is at:

(a) Geneva

(b) Rome

(c) Paris

(d) Greece

Answer: (a)

Question 20: Free standing rock cut Raths are at:

(a) Elephanta

(b) Mahabalipuram

(c) Vijay Nagar

(d) Madurai

Answer: (b)

Leave a Comment