Government recruitment exams

Objective Type Analogy Reasoning Questions and Answers

Analogy Reasoning Questions and Answers

Verbal Reasoning – 34 Objective Analogy Reasoning Questions and Answers.

1. Car: Garage :: Aeroplane : ?
(a) Port
(b) Depot
(c) Hangar
(d) Harbour
Ans: (c)

2. Ship : Sea :: Camel: ?
(a) Forest
(b) Land
(c) Maintain
(d) Desert
Ans: (d)

3. Neck is related to Tie in the same way as Waist is related to?
(a) Watch
(b) Belt
(c) Ribbon
(d) Shirt
Ans: (b)

4. Race: Fatigue :: Fast: ?
(a) Food
(b) Appetite
(c) Hunger
(d) Weakness
Ans: (c)

Related: Classification – Reasoning Practice Questions

5. Which set of numbers is like the given set-(64, 32, 8)?
(a) (125,25,5)
(b) (81,27,3)
(c) (56,28,7)
(d) (112,56,16)
Ans: (c)

6. Choose a word from the given alternatives that belongs to the same group.
Clutch : Brake : Horn : ?
(a) Bicycle
(b) Steering
(c) Car
(d) Accident
Ans: (c)

7. ACFJ is related to ZXUQ in the same way as EGJN is related to ?
(a) DBYU
(b) VTQM
(c) VTRP
(d) VUSQ
Ans: (b)

8. Which number is like the given set of numbers? (11, 7, 13)
(a) 9
(b) 17
(c) 12
(d) 25
Ans: (b)

9. Motor cycle is related to Battery in the same way as Life is related to ?
(a) Earth
(b) Sun
(c) Moon
(d) Star
Ans: (b)

10. Moon : Satellite :: Earth : ?
(a) Sun
(b) Planet
(c) Solar system
(d) Asteroid
Ans: (b)

Related: FIFA World Cup Trivia and General Knowledge

11. Food : Stomach :: Fuel: ?
(a) Plane
(b) Truck
(c) Engine
(d) Automobile
Ans: (c)

12. Cat: Mouse :: ? : ?
(a) Horse : Stable
(b) Trap : Cheese
(c) Bird : Worm
(d) Lion : Cage
Ans: (c)

13. Wax is related to Grease in the same way as Milk is related to ?
(a) Drink
(b) Ghee
(c) Curd
(d) Protein
Ans: (c)

14. Dancer is related to stage in the same way as Minister is related to ?
(a) Pulpit
(b) Assembly
(c) Parliament
(d) State
Ans: (a)

15. Triangle : Hexagon :: ? : ?
(a) Cone : Sphere
(b) Rectangle : Octagon
(c) Pentagon : Heptagon
(d) Angle : Quadrilateral
Ans: (b)

16. Fury : Ire :: ? : ?
(a) Amusement : Happiness
(b) Joke : Laugh
(c) Cry : Hurl
(d) Convulsion : Spasm
Ans: (d)

17. Jute : Cotton : Wool
(a) Terylene
(b) Silk
(c) Rayon
(d) Nylon
Ans: (b)

Related: Letter Sequence (Logical Reasoning) Practice Questions

18. Basket: Pail: Pan
(a) Spoon
(b) Bowl
(c) Fork
(d) Knife
Ans: (b)

19. 22.25 : 37 :: 49 : ?
(a) 41
(b) 56
(c) 60
(d) 65
Ans: (d)

20. 8 : 81 :: 64 : ?
(a) 125
(b)137
(c) 525
(d) 625
Ans: (d)

21. Given set: 992, 733, 845
(a) 114
(b) 326
(c) 425
(d) 947
Ans: (c)

22. Given set: 134, 246, 358
(a) 372
(b) 460
(c) 572
(d) 684
Ans: (b)

23. DDA : ADD :: RRB : ?
(a) RBR
(b) BRB
(c) BRR
(d) RBB
Ans: (c)

24. Given set: (9, 15, 21)
(a) (10, 14, 16)
(b) (7, 21, 28)
(c) (5, 10, 25)
(d) (4, 8, 12)
Ans: (d)

25. Given set: (21, 51, 15)
(a) (21, 30, 51)
(b) (21, 35, 41)
(c) (31, 51, 42)
(d) (21, 91, 35)
Ans: (d)

26. Calendar : Dates :: Dictionary : ?
(a) Vocabulary
(b) Language
(c) Words
(d) Book
Ans: (c)

27. ACE : FHJ : OQS : ?
(a) PRT
(b) RTU
(c) TVX
(d) UWY
Ans: (c)

28. 9 : 80 :: 7 : ?
(a) 48
(b) 50
(c) 78
(d) 82
Ans: (a)

29. EGIK : FILO :: FHJL : ?
(a) GJMP
(b) GMJP
(c) JGMP
(d) JGPM
Ans: (a)

30. Vegetable is to Cook as Meat is to?
(a) Boil
(b) Fry
(c) Bake
(d) Roast
Ans: (d)

Related: Computer and Marketing Awareness Practice Questions

31. CAT : DDY :: BIG : ?
(a) CLL
(b) CLM
(c) CML
(d) CEP
Ans: (a)

32. 372 : 124 :: ? : ?
(a) 81 : 243
(b) 900 : 450
(c) 624 : 208
(d) 513 : 161
Ans: (c)

33. Clock : Time :: Thermometer : ?
(a) Heat
(b) Radiation
(c) Energy
(d) Temperature
Ans: (d)

34. Calf: Kid : Pup :
(a) Infant
(b) Young
(c) Larva
(d) Animal
Ans: (b)

1 Comment

Leave a Comment