Government recruitment exams

Quantitative Aptitude Questions for Competitive Examinations

Quantitative Aptitude Questions for Competitive Examinations

1. What sum of money lent out at compound interest will amount to Rs. 968 in 2 years at 10% per annum, interest being charged annually?
(a) Rs. 900
(b) Rs. 825
(c) Rs. 780
(d) Rs. 800
Ans: (d)

2. A dice is thrown 5 times, then the probability that an even number will come up exactly 3 times is
(a) 5/16
(b) ½
(c) 3/16
(d) 3/2
Ans: (a)
3. The mode of the distribution

Marks 4 5 6 7 8
No. of students 6 7 10 8 3

(a) 5
(b) 6
(c) 8
(d) 10

Ans: (b)

4. A school has four sections of chemistry in class XII having 40, 35, 45 and 42 students. The mean marks obtained in chemistry test are 50, 60, 55 and 45 respectively for the four sections, the over all average of marks per students is
(a) 53
(b) 45
(c) 55.3
(d) 52. 25
Ans: (d)

Related: Coding and Decoding (Reasoning) Sample Paper

5. The number of quadratic equations having the squared values of its roots also, as roots, is
(a) two
(b) four
(c) six
(d) none
Ans: (b)

6. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?
(a) 8925
(b) 8259
(c) 8529
(d) 8952
Ans: (a)

7. A line passes through the point of intersection of 2x + y = 5 and x + 3y + 8 = 0 and parallel to the line 3x + 4y = 7 is
(a) 3x + 4y + 3 = 0
(b) 3x + 4y = 0
(c) 4x + 3y + 3 = 0
(d) 4x – 3y = 3
Ans: (a)

8. In a town of 10,000 families it was found that 40% family buy newspaper A, 20% buy newspaper B and 10% families buy newspaper C, 5% families buy A and B, 3% buy B and C and 4% buy A and C. If 2% families buy all the three newspapers, then number of families which buy A only is
(a) 3100
(b) 3300
(c) 2900
(d) 1400
Ans: (b)

9. Five coins whose faces are marked 2, 3 are tossed. The chance of obtaining a total of 12 is
(a) 1/32
(b) 1/16
(c) 3/16
(d) 5/16
Ans: (a)

Related: Quantitative Aptitude in SSC Exam

10. The sum of squares of deviations for 10 observations taken from mean 50 is 250. The co-efficient of variation is
(a) 50%
(b) 10%
(c) 40%
(d) None of these
Ans: (b)

11. The fourth proportional to 5, 8, 15 is :
(a) 22
(b) 24
(c) 23
(d) 20
Ans: (b)

12. How many even numbers of 3 different digits can be formed from the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (repetition is not allowed)
(a) 224
(b) 280
(c) 324
(d) None of these
Ans: (a)

13. Which of the following is not a step in calculation of the chi-square statistic?
(a) Formulate the null hypothesis and determine the expected frequency of each answer.
(b) Determine the appropriate significance level
(c) Calculate the sample mean
(d) Calculate the chi-square value.
Ans: (c)

14. In a college of 300 students, every student reads 5 newspapers and every newspaper is read by 60 students. The number of newspapers is
(a) At least 30
(b) At most 20
(c) Exactly 25
(d) None of the above
Ans: (c)

15. In how many ways can 21 English and 19 Hindi books be placed in a row so that no two Hindi books are together
(a) 1540
(b) 1450
(c) 1504
(d) 1405
Ans: (a)

16. The number of terms of the A.P. 3,7,11,15…to be taken so that the sum is 406 is
(a) 5
(b) 10
(c) 12
(d) 14
Ans:
(d)

17. If the coefficient of correlation is positive, then for the values of the variables x, y when the value of x increases perfectly, then
(a) The value of y increases
(b) The value of y decreases
(c) The value of y remains constant
(d) Nothing can be said
Ans: (a)

18. The prices of a Car and a Motorcycle are in the ratio 7 : 5. If the Car costs 8000 USD more than a Motorcycle set, then the price of a Car set is:
(a) USD 10,000
(b) USD 42,000
(c) USD 28,000
(d) USD 32,000
Ans: (c)

19. Using the standardized normal table supplied with this exam determine what Z value would be used to set up a confidence interval at the 99 percent confidence level.
(a) .01
(b) 1.01
(c) 1.65
(d)57
Ans: (d)

20. Sum of infinite number of terms in G.P. is 20 and sum of their square is 100. The common ratio of G.P. is
(a) 5
(b) 3/5
(c) 8/5
(d) 1/5
Ans: (b)

Related: Quantitative Aptitude in PDF

21. The expenditure of a family for a certain month were as follows :
Food – Rs.560, Rent – Rs.420, Clothes – Rs.180, Education – Rs.160, Other items – Rs.120
A pie graph representing this data would show the expenditure for clothes by a sector whose angle equals
(a) 180 degree
(b) 90 degree
(c) 45 degree
(d) 64 degree
Ans: (c)

22. Which of the following is not needed in calculating a confidence interval for a population mean?
(a) a point estimate of the population mean
(b) an estimate of the population variance
(c) a confidence level
(d) All of the above are needed.
Ans: (d)

23. A box contains 100 tickets numbered 1, 2 …… 100. Two tickets are chosen at random. It is given that the maximum number on the two chosen tickets is not more than 10. The minimum number on them is 5 with probability
(a) 1/8
(b) 13/15
(c) 1/7
(d) None of these
Ans: (b)

Related: Reasoning Aptitude Test

24. In a battle 70% of the combatants lost one eye, 80% an ear, 75% an arm, 85% a leg, x% lost all the four limbs. The minimum value of x is
(a) 10
(b) 12
(c) 15
(d) None of these
Ans: (a)

25. The number of observations in a group is 40. If the average of first 10 is 4.5 and that of the remaining 30 is 3.5, then the average of the whole group is
(a) 1/5
(b) 15/4
(c) 4
(d) 8
Ans: (b)

Leave a Comment