Bank sample Question Papers

IBPS English Language Sample Paper 1

ibps pdf sample papers
Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

This paper contains 40 questions according to IBPS English Language Exam pattern.
Directions (Q. 1 – 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.Certain words are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

A high-end luxury jewellery store that offers superior, stylised and stunning classes of diamond jewellery in a fascinating fusion of global influences, “Giantti” also showcases the best of Italian jewellery brands. It’s the perfect destination for the connoisseur of high end luxury jewellery, offering an array of haute couture brands with an exquisite allure and appeal. From classic solitaire diamonds that transform into stunning pieces of jewellery as symbols of power, individuality, beauty and romance, to scintillating creations from Italy, the masters of style, technical finesse and design flair, the newly opened “Giantti” store at MGH Mall has them all.

Related: Data Interpretation Questions

What is “Giantti”?
(a) A jewellery Company
(b) A jewellery brand
(c) A Jewellery store
(d) A model promoting jewellery brands
(e) None of these
strong>What kind of jewellery does “Giantti” showcase?
(a) Jewellery produced in India
(b) Gold jewellery
(c) Diamond jewellery
(d) Most famous global and ltalian brand of jewellery
(e) Both 3 and 4
Who can buy jewellery at “Giantti”?
(a) People from all income groups
(b) Middle-class people
(c) Government officials
(d) Big businessmen and traders
(e) None of these
Howoldis “Giantti”?
(a) It has been inaugurated recently.
(b) It has been existing since early 20th Century.
(c) It was inaugurated a couple of years ago.
(d) It was opened 50 years ago.
(e) None of these
According to the passage, what does the jewellery sold in “Giantti” symbolise?
(a) It symbolises asceticism.
(b) It is symbol of greatness.
(c) It symbolises power and individuality.
(d) It is symbol of high morals.
(e) None of these
Directions (Q. 6 – 8):Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.
POWER
(a) Opoliticalclout
(b) wealth
(c) authority
(d) respect
(e) arrogance
CONNOISSEUR
(a) artist
(b) art
(c) manufacturer
(d) collector
(e) aesthete

Related: Canara Bank PO Recruitment General Knowledge Practice Question Paper

STUNNING
(a) unconscious
(b) wonderful
(c) strange
(d) great
(e) blundering
Directions (Q. 9 – 10): Chose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.
FUSION:
(a) Separation
(b) collection
(c) merger
(d) amalgamation
(e) confusion
EXQUISITE
(a) intelligent
(b) vulgar
(c) ugly
(d) romantic
(e) attractive
Use below link to download all 40 English questions with answers.

https://www.examsegg.com/downloads/ibps-english-sample-paper-1.pdf

Directions (1 – 5) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is No error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Question 1:
Some genuine issues exist (I) /with the newly adopted (2)/ System and needs to (3) / be examined seriously. (4) / No error (5)
Ans. (3)

Question 2:
Whether or not to confront (1) / them about their role (2) / in the matter is a decision (3) / whieh is yet to take (4) No error (5)
Ans. (4)

Question 3:
Whether or not to confront (1) / them about their role (2) / in the matter is a decision (3) / whieh is yet to take (4) No error (5)
Ans. (4)

Related: IBPS English Sample Paper

Question 4:
According to government estimates (1) / at least four million tonnes of sugar (2) / will have to be imported (3) / this year because of a poor monsoon. (4) / No error (5)
Ans. (5)

Question 5:
In our experience people usually (1) / value things that they have to (2) pay off more than those that (3) / they receive free of cost. (4) / No error (5)
Ans. (3)

Directions (6 – 8): Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

Question 6:
HUMBLE
(1) elegant
(2) polite
(3) modest
(4) real
(5) vast
Ans. (3)

Related: Quantitative Aptitude Sample Paper

Question 7:
SEEK
(1) hunt for
(2) watch for
(3) mention
(4) ask for
(5) force
Ans. (4)
Question 8:
SEEK
(1) hunt for
(2) watch for
(3) mention
(4) ask for
(5) force
Ans. (4)
Directions (9 – 10): Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
Question 9:
HANDSOMELY
(1)  meagerly
(2)  tidily
(3)  ugly
(4)  raggedly
(5)  plenty
Ans. (1)
Question 10:
CONTINUED
(1)  remanded
(2)  presented
(3)  rested
(4)  carried on
(5) stopped
Ans. (5)
Directions (36 – 40): Which of the phrases (1), (2), (3) and (4) given be­low each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (5) as the answer.
Question 11:
He told his employer of his plans to leave the business to lead a more leisure life.
(1)  more leisurely life
(2)  many leisurely life
(3)  many leisured life
(4)  more leisurely live
(5)  No correction required
Ans. (1)

Related: Number Series (Reasoning) Sample Paper

Question 12:
All she could think about was the beautiful dress and how she could earn enough money to buy it.
(1) All she can think
(2) All she could thought
(3) All she can thought
(4) All she can thinking
(5)  No correction required
Ans. (5)
Question 13:
A young and successful executive was travelling down a neighbour­hood street, going a bit to fast in his new car.
(1)  a bit too fastly
(2)  a bit as fast
(3)  a bit to fastly
(4)  a bit too fast
(5)  No correction required
Ans. (4)
Question 14:
A young and successful executive was travelling down a neighbour­hood street, going a bit to fast in his new car.

(1)  a bit too fastly

(2)  a bit as fast

(3)  a bit to fastly

(4)  a bit too fast

(5)  No correction required

Ans. (4)

Question 15:

A young and successful executive was travelling down a neighbour­hood street, going a bit to fast in his new car.

(1)  a bit too fastly

(2)  a bit as fast

(3)  a bit to fastly

(4)  a bit too fast

(5)  No correction required

Ans. (4)

Use below link to download all 40 IBPS 2015 General English questions with answers.

Download IBPS General English 2015 Sample Paper 1 (PDF)

Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

About the author

Vishal Arora

Leave a Comment