Govt. Exams Sample Papers

General Mental Ability Test Questions with Answers

General Intelligence & Reasoning Practice Papers
Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

Mental Ability Test:

Question 1: If a meaningful word starting with B can be formed from the letters of ‘HACEB’, then, the middle letter of the word is your answer. If no such word is formed, then your answer is (5).
(1) A
(2) E
(3) C
(4) H
(5) None of these
Ans. (1)

Question 2: In a certain code, ‘GAME’ is written as ‘HZND’. How is ‘RAVI’ coded in this code?
(1) VIAR
(2) SBWJ
(3) SZWJ
(4) IVAR
(5) SZWH

Ans. (5)

Direction (3 – 8) : In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Question 3: 2 3 6 18 109 1944 209952
(1) 3
(2) 6
(3) 18
(4) 109
(5) 1944
Ans. (4)

Question 4: 1 3 6 11  20  39  70
(1) 3
(2) 39
(3) 11
(4) 20
(5) 6
Ans. (2)

Question 5: 2 13 27 113 561 3369 23581
(1) 13
(2) 27
(3) 113
(4) 561
(5) 3369
Ans. (1)

Question 6: 50 51 47 56 42 65 29
(1) 51
(2) 47
(3) 56
(4) 42
(5) 65
Ans. (4)

Question 7:  3 9 23 99 479 2881 20159
(1) 9
(2) 23
(3) 99
(4) 479
(5) 2881
Ans. (3)

Direction (8 – 9): The number mentioned against each question is to be coded using the following codes:
Number: 0  2  4  6  8  9  5  3  1  7
Code:      L B A M K T  R X U  P
From the answer choices, find out the correct code for the given number. If none of the codes is correct, mark(5) as the answer.

Question 8: 952481027
(1) TRBKAULBP
(2) TRBAKLUBP
(3) TRBAKULPB
(4) TRBAKULBP
(5) None of these
Ans. (4)

Question 9: 31297584
(1) XUBTPRMA
(2) XUBPTRKA
(3) XUBTRPKA
(4) XUBTPRAK
(5) None of these
Ans. (5)

Question 10:
Pointing to the man in the photograph, Shyam said, “His son’s father is my father.” How is Shyam related to the man?
(1) Brother
(2) Father
(3) Grandson
(4) Grandfather
(5) Son
Ans. (5)

Direction (11 – 15) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
P, Q, R, S, T, V and W are seven students of a college. Each of them has a favourite subject from Physics, Chemistry, English, Biology, History, Geography and Philosophy, not necessarily in the same order. Each of them also has a favourite sport Football, Cricket, Hockey, Volleyball, Badminton, Table Tennis and Basketball, not necessarily in the same order.
R likes Philosophy and his favourite sport is Hockey. The one who likes Football like- English. T’s favourite sport is not Badminton or Table Tennis. V does not like cither History or Biology. The one whose favourite snort is Basketball does not like Physics. W likes Chemistry and his favourite sport is Volleyball. S likes Geography. Q’s favourite sport is Badminton V does not like English and his favourite sport is not Basketball. P’s favourite sport is Cricket. The one whose favourite sport is Badminton docs not like Biology.

Question 11:
Which subject does P like ?
(1) History
(2) Biology
(2) Chemistry
(3) Data inadequate
(4) None of these
Ans. (2)

Related: Letter Sequence Sample Paper

Question 12:
Who likes History?
(1) P
(2) R
(3) Q
(4) V
(5) Data inadequate
Ans. (3)

Question 13:
What is O’s favorite sport ?
(1) Cricket
(2)Table Tennis
(3) Football
(4) Badminton
(5) None of these
Ans. (4)

Question 14:
Whose favourite sport is Basketball ?
(1) S
(2) W
(3) Q
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (1)

Question 15:
Which subject does T like?
(1) Biology
(2) Physics
(3) Chemistry
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (5)

 

Related: Bank Reasoning Sample Paper

Directions (16 – 20): Four of the five parts in each question are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Question 16:
(1) 7
(2) 14
(3) 21
(4) 28
(5) 35
Ans. (1)

Question 17:
(1) beer
(2) deer
(3) reindeer
(4) bear
(5) Kangaroo
Ans. (1)

Question 18:
(1) pen
(2) pencil
(3) sharpener
(4) pencil-box
(5) rubber
Ans. (4)

Related: Ratio Questions / Answers

Question 19:
(1) day
(2) night
(3) noon
(4) evening
(5) dawn
Ans. (5)

Question 20:
(1) ACE
(2) MOQ
(3) JHE
(4) BDF
(5) UWY
Ans. (3)

Related: Dice and Cubes Sample Paper

Question 21:
How many such pairs of letters are there in the word OVERWHELM each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three
Ans. (5)

Question 22:
What should come next in the following letter series ?
ACEGIKMOBDFHJLN
ACEGIKMBDFHJLA
(1) B
(2) C
(3) F
(4) D
(5) None of these
Ans. (2)

Question 23:
In a certain code ORBITAL is written as CSPHMBU. How is* CHARGER written in that code ?
(1) BIDQSFH
(2) BIDSSFH
(3) BIDQQDF
(4) DIBQSFH
(5) None of these
Ans. (1)

Related: Percentage Practice Questions

Question 24:
In a certain code, ‘La Lu Le’ means ‘I love you’, “La ki Le’ means ‘I and You’. What is the code for love?
(1) La
(2) Lu
(3) Le
(4) ki
(5) Cannot be determined
Ans. (2)

Directions (25 – 29): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

Question 25: 3895 – 1563 + 1089 = ?
(1) 3321
(2) 3527
(3) 3329
(4) 3429
(5) None of these
Ans. (5)

Question 26: 45 × 390 + 26 – ?
(1) 645
(2) 675
(3) 765
(4) 745
(5) None of these
Ans. (2)

Question 27: 2.2 × 5.6+17.8=?
(1) 30.12
(2) 30.012
(3) 31.12
(4) 31.012
(5) None of these
Ans. (1)

Related: LCM / HCF Questions and Answers

Question 28: 358.085 + 42.91 + 25.55 = ?
(1) 425.565
(2) 426.545
(3) 426.555
(4) 425.545
(5) None of these
Ans. (2)

Question 29: 140 % of 56 + 56% of 140 = ?
(1) 78.4
(2) 158.6
(3) 156.6
(4) 87.4
(5) None of these
Ans. (5)

Direction (30 – 35) : In the following questions, the symbols 5, $, k, @ and © are used with the follow­ing meanings as illustrated below :
‘P $ Q’ means ‘P is neither equal to nor greater than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’.
‘P 8 Q’ means ‘P is neither great­er than nor smaller than  Q’.
‘P @ Q’  means  ‘P is  not smaller than Q’.
P *  Q’   means  ‘P  is   not greater than Q’.

In each question three state­ments showing relationship have been given, which are followed by three con­clusions I, II and III. Assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true?

Question 30: Statements: B © N, N @ R,   F *  R
Conclusions:

I. B © R
II. F • N
III. R $   B
(1) Only I and II are true
(2) Only I  and III are true
(3) Only II  and III are true
(4) All I,  II and III are true
(5) None of these
Ans. (2)

Related: Sports Tournament and Trophies (General Knowledge)

Question 31: Statements : D$M, M * B , B8J
Conclusions :
I. J  © D
II. B @  D
III. J   @  M
(1) Only I and II are true
(2) Only I  and III are true
(3) Only II and III  are true
(4) All I,  II and III are true
(5) None of these
Ans. (2)

Question 32: Statements : F • T, T $ N, N @ R
Conclusions :
I. R $ T
II. N © F
III. F  $ R
(1) None is true
(2) Only I is true
(3) Only II is true
(4) Only III is true
(5) Only II and III are true
Ans. (3)

Question 33: Statements: W8K, K©F, F$M
Conclusions :
I. M © K
II. W @ F [email protected]
(1) Only I is true
(2) Only II is true
(3) Only III is true
(4) Only II and III are true
(5) None is true
Ans. (5)

Question 34: Statements: M @ D, D 5 K, K © R
Conclusions:
I. R $ M
II. K 5 M
III. K $ M
(1) Only I is true
(2) Only II is true
(3) Only III is true
(4) Only either II or III and I are true
(5) Only either II or III is true
Ans. (4)

Question 35: Statements: F @ T, T 8 K, K • D
Conclusions:
I. D @ F
II. F @ K
III. DOT
(1) Only II and III are true
(2) Only I and III are true
(3) Only I and II are true
(4) All I, II and III are true
(5) None of these
Ans. (1)

Directions (36 – 40) : In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

Use below link to download all 40 General Mental Ability questions with answers.

https://www.examsegg.com/downloads/general-mental-ability-test-questions-with-answers.pdf

Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

About the author

Vishal Arora