Govt. Exams Sample Papers

Letter Series Sample Paper 3

Quantitative Aptitude for Competitive Exams
Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

How to Solve : There is a relationship between the two terms to the left of : : and the same relationship holds between the two terms to its right. In each of these questions one term either of : : or to its left is missing. This term is given as one of the alternatives among the four given below each questions. Mark the answer on your answer-sheet as instructed.

Question 1: B D A C : F H E G : : N P M O : ?
(a) R Q T S
(b) Q T R S
(c) T R Q S
(d) R T Q S

Related: Aptitude and Mental Ability Model Question with Answer

Question 2: ? : T V X Z : : F H J L: N P R T
(a) L N R P
(b) L M O Q
(c) L N P R
(d) N M P R

Question 3: P R L N : X Z T V : : J L F H : ?
(a) R T N P
(b) N P R T
(c) N R P D
(d) N T R P

Related: Number Series Questions

Question 4: E G I K : F I L O : : F H J L : ?
(a) J G M P
(b) J G P M
(c) G J P M
(d) G J M P

Question 5: ? : I R O L : : O L I R : U F C X
(a) C Y U F
(b) C U X F
(c) F U C X
(d) C X U F

Related: NTSE Sample Paper

Question 6: A F K P : U Z E J : : ? : V A F K
(a) C G L Q
(b) B H L Q
(c) G C Q L
(d) B G L Q

Question 7: ? : B G L Q : : Y D I N : V A F K
(a) E K N S
(b) D K M T
(c) D L M S
(d) E J O T

Question 8: ? : J K H I : : T U R S : O P M N
(a) M N O P
(b) L M N O
(c) O P M N
(d) P J Q K

Related: Dice and Cubes Practice Paper

Question 9: M K Q O : L N P R : : ? : X V T Z
(a) V T W Y
(b) W Y T S
(c) X Y S Y
(d) Y S U W

Question 10: A E F J : K O P T : : ? : Q U V Z
(a) G L K P
(b) G K L P
(c) H K L P
(d) H K Q L

Question 11: a _ ab _ ba _ a _ ab
(a) babb
(b) abba
(c) baba
(d) aabb

ANSWERS:

1. (d); 2. (c); 3. (a); 4. (d); 5. (d); 6. (d); 7. (d); 8. (c); 9. (d); 10. (b), 11. (a)

Download question s in PDF format:

https://www.examsegg.com/downloads/letter-sequences-sample-paper3.pdf

How to Solve : There are four groups of letters in each. Three of these groups are alike in some way while one is different. Find the one, which is different. Mark the answer on your answer-sheet as instructed.

Question 1:

Find the odd group:

(a) TRP

(b) YWU

(c) SQO

(d) TVX

Question 2:

Find the odd group:

(a) MKO

(b) QSO

(c) VTX

(d) PNR

Question 3:

Find the odd group:

(a) TGF

(b) VED

(c) KOM

(d) DWV

Question 4:

Find the odd group:

(a) VDX

(b) PQJ

(c) LMN

(d) HIR

Related: Number Series Questions

Question 5:

Find the odd group:

(a) JPL

(b) SGU

(c) BXD

(d) TGH

Question 6:

Find the odd group:

(a) TGFU

(b) CXVE

(c) QJHS

(d) UFDW

Question 7:

Find the odd group:

(a) UDWF

(b) GRIT

(c) PLOK

(d) NKPM

Question 8:

Find the odd group:

(a) WDCX

(b) MNMN

(c) HSRI

(d) PJQK

Question 9:

Find the odd group:

(a) VDXB

(b) IPKR

(c) OKQI

(d) CWEU

Related: NTSE SAT Full Sample Paper 1

Question 10:

Find the odd group:

(a) VCXE

(b) OJQL

(c) PIRK

(d) JQPK

ANSWERS:

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (d)

https://www.examsegg.com/downloads/letter-sequences-sample-paper2.pdf

How to Solve : In each question some letters are missing. The missing letters are given in the proper sequence as one of the four alternatives given under each question. Find the correct alternative in each case and mark the answer on your answer-sheet as instructed.

Question 1:

a b __ __ a b b __ a b __ a

(a) b a a b

(b) a b a b

(c) a b b a

(d) a a b b

Question 2:

a __ __ a b __ a a __ __ b b a a

(a) a b b a b

(b) b a a b b

(c) b b a a a

(d) b a a a b

Question 3:

a b b __ __ a b __ b __ b b a __ a

(a) b a b b a

(b) b b b a b

(c) a b a a b

(d) b b a b b

Related: Letter Sequence Questions

Question 4:

b a b __ a b a __ __ b __ __ a a

(a) a a b a a

(b) a b a a b

(c) a a a a a

(d) a a a a b

Question 5:

__ b a a b __ __ a a __ __ b

(a) b a b a b

(b) b b a b a

(c) a b b a b

(d) a b a b b

Question 6:

a b c __ c __ c __ b a __ __ b c a

(a) a b a c b

(b) b a b a c

(c) b a a b c

(d) b a c b a

Question 7:

c b __ a b c __ b __ a __ c c __ a

(a) a a c b b

(b) a c a b b

(c) a b a c b

(d) a b a b c

Question 8:

a b c __ __ c d a c d __ __ d a b __

(a) c a b d b

(b) b c d a b

(c) a d a b c

(d) d b a b c

Related: MAT Sample Questions

Question 9:

a b __ __ a __ d c a c b __ a c d __

(a) d c b d b

(b) c d b b d

(c) d a b d b

(d) c d b d b

Question 10:

a b __ a c c __ __ d a __ b b __

(a) c d a b c

(b) b a d a a

(c) d b a c d

(d) c d b c d

ANSWERS:

1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (d) 6. (c) 7. (b) 8. (d) 19. (d) 10. (b)

Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

About the author

Vishal Arora

Leave a Comment

1 Comment