Govt. Exams Sample Papers

Government Jobs GK Questions Answers Objective Paper

Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

Objective type Government Jobs GK Questions with Answers:

Question 1: Distribution of insurance products and insurance policies by banks as corporate agents is known as:
(a) General Insurance
(b) Non-life insurance
(c) Bank assurance
(d) Insurance banking
(e) Deposit insurance
Ans. (c)

Question 2: Which of the following is the correct statement ?
(a) State bank of India is the sole authority to issue and manage currency in India
(b) A nationalised bank is the sole authority to issue and manage currency in India.
(c) A cooperative bank is the sole authority to issue and manage currency in India.
(d) RBI is the sole authority to issue and manage currency in India.
(e) None of These
Ans. (d)

Question 3: Which of die following is not a criterion to select the Investment Bankers ?
(a) No professional memberships or incorporations are required
(b) General reputation in the market
(c) Good rapport with market intermediaries.
(d) Distribution network of the organisation
(e) None of these
Ans. (a)

Related: Government Exams General English Sample Paper

Question 4: Which of the following is not an asset of a bank?
(a) Notes and small coins
(b) Overdue recurring deposits
(c) Short term loans
(d) Staff advances
(e) None of those
Ans. (b)

Question 5: NEFT means:
(a) National Electronic Funds Transfer System
(b) Negotiated Efficient Fund Transfer System
(c) National Efficient Fund Transfer Solution
(d) Non Effective Fund Transfer System
(e) Negotiated Electronic Foreign Transfer System
Ans. (a)

Question 6: When the rate of inflation increases ;
(a) purchasing power of money increases
(b) purchasing power of money decreases
(c) value of money increases
(d) purchasing power of money remains unaffected
(e) amount of money in circulation decreases
Ans. (b)

Question 7: Which of the following is not considered a money market instrument ?
(a) Treasury Bills
(b) Repurchase Agreement
(c) Commercial Paper
(d) Certificate of Deposit
(e) Shares and Bonds
Ans. (e)

Question 8: Davis Cup’ is associated with the game of.
(a) Cricket
(b) Hockey
(c) Lawn Tennis
(d) Football
(e) None of these
Ans. (c)

Related: Numerical Ability Sample paper

Question 9: India started its five year planning with effect from the year
(a) 1955
(b) 1951
(c) 1960
(d) 1965
(e) 1948
Ans. (b)

Question 10: Which of the following is the correct description of the Capital Market ? Capital Market comprises of—
(a) Stock Markets and Bond Markets
(b) Banks and Insurance Companies
(c) RBI and Nationalized Banks
(d) Stock Markets and Banks
(e) None of these
Ans. (a)

Question 11: The Head of the Reserve Bank of India is designated as the .
(a) Chief Executive Officer
(b) Managing Director
(c) Chief Banking Officer
(d) Dy. Governor
(e) Governor
Ans. (e)
Question 12: Which of the following normally grown in hilly areas on mountain slope as it is not a crop of plains ?
(a) Tea
(b) Wheat
(c) Banana
(d) Roses
(e) All of these
Ans. (a)

Question 13: The Basel Convention refers to which of the following ?
(a) Ban on exports of hazardous wastes
(b) Prudential lending norms in banking
(c) Phasing out of ozone depleting substances
(d) Landing and take-off fights at international airports
(e) Ban on export of weapons to civil-war affected countries
Ans. (a)

Question 14: Banks and other financial institutions in India are required to maintain a certain amount of liquid assets like
cash, precious metals and other short term securities as a reserve all the time. In Banking World this is knows:
(a) CRR
(b) Fixed Asset
(c) SLR
(d) PLR
(e) None of these
Ans. (c)

Related: Blood Relations (Reasoning) Question Bank

Question 15: Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of:
(a) Both Savings bank accounts and fixed deposit accounts.
(b) Savings bank accounts and current accounts.
(c) Both Savings bank accounts and loan accounts.
(d) Both Savings bank accounts and cash accounts only.
(e) Both Current accounts and fixed deposit accounts
Ans. (b)

Question 16: Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(a) Urea
(b) Murate of Potash
(c) Di Amonium Phosphate
(d) Calcium Carbonate
(e) All are fertilizers
Ans. (e)

Question 17: Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(a) Savings Bank Scheme
(b) Retailing of Mutual Funds
(c) Sale of stamp Papers (Judicial)
(d) Issuance of Demand Drafts
(e) Life Insurance cover
Ans. (d)

Question 18: Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity
crunch in the country ?
(A) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(B) Increase the flow of foreign direct investment.
(C) Supply of additional currency notes in the market.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) All (A), (B) & (C)
(e) None of these
Ans. (a)

Question 19: World Ozone day is observed on ……….
(a) 16th September
(b) 16th October
(c) 16th November
(d) 26th September
(e) 26th October
Ans. (d)

Question 20: The short term loans given to the farmers are the loans given nor mally for a period of …
(a) three months
(b) six months
(c) nine months
(d) one year
(e) fifteen months
Ans. (d)

Question 21: Which of the following is correct statement ?
(a) Normally no interest is paid on current deposit accounts.
(b) Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts.
(c) The rate of interest on current account and savings account are the same.
(d) No interest is paid on any deposit by the bank.
(e) Savings deposits are the same as current deposits.
Ans. (a)

Question 22: Which of the following is a non-depository institution ?
(a) Credit unions
(b) Commercial banks
(c) Mutual funds
(d) Regional rural banks
(e) None of these
Ans. (c)

Question 23: As we all know, emission of certain gases is responsible for the level of. Which of the following gases makes
maximum contribution to Global Warming?
(a) Ammonia
(b) Oxygen
(c) Carbon Dioxide
(d) Nitrogen
(e) None of these
Ans. (b)

Question 24: Which of the following is NOT a banking or finance related term ?
(a) Letter of Credit
(b) Back up Guarantee
(c) LIBOR
(d) Polymerisation
(e) Factoring Services
Ans. (d)

Related: ICICI PO recruitment Sample Papers

Question 25: Which of the following awards is, given for the excellence in the field of literature in India ?
(a) Arjun Award
(b) Bharatiya Jnanpiih Award
(c) Shanti Swamp Bhatnagarj Award
(d) Dronacharya Award
(e) Tansen Sanman
Ans. (b)

Question 26: “Navrauia Status” is awarded to which of the following organisation/units?
(a) Those IITs/IIMs who are doing good research work
(b) Defence production units/ factories who are showing good profits
(c) Any public sector manufacturing unit doing well and* earning good profits
(d) A public sector bank rated very high by the RBI in the area of customer service and-recovery of NPAs
(e) None of these
Ans. (c)

Question 27: ‘Irani Trophy” is associated with which of the following games ?
(a) Badminton
(b) Golf
(c) Cricket
(d) Football
(e) Hockey
Ans. (c)

Question 28: The credit policy of a bank does not deal-with :
(a) Credit risk management
(b) Documentation standards
(c) Review and renewal of advances
(d) Outstanding balances in deposit accounts
(e) None of these
Ans. (d)

Question 29: In case a major war breaks out between two nations, which of the following organizations/agencies will be seen
in the battle field, in addition to the armies of tin fighting parties ?
(a) WTO
(b) Red Cross
(3) CARE
(d) OPEC
(e) All of these
Ans. (b)

Question 30: The International Finance Corporation (1FC) is a private sector funding arm associated with which of the
following?
(a) WTO
(b) World Bank
(c) United Nations
(d) Asian Development Bank
(e) None of these
Ans. (b)

Question 31: SIPs are an investment option also operated in the mode of
(a) Mutual Funds
(b) Small Savings Schemes in Post Office
(c) National Pension Fund
(d) National Saving Certificates
(e) None of these
Ans. (a)

Question 32: Fixed deposits and recurring deposits are
(a) repayable after an agreed period.
(b) repayable on demand.
(c) not repayable.
(d) repayable after death of depositors.
(e) repayable on demand or after an agreed period as per bank’s choice.
Ans. (a)

Question 33: ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(a) Badminton
(b) Football
(c) Hockey
(d) Golf
(e) Tennis
Ans. (b)

Question 34: What is financial inclusion ?
(a) To provide a permanent employment to the unemployed
(b) To provide a 100 days job to all those who are in need of a job
(c) To provide banking services to all those loving in remote areas
(d) To ensure that all financ ia.1 transactions amounting Rs. 5,000/- and above are done through banks.
(e) To provide finances for all
Ans. (c)

Question 35: Exporters in India get insurance cover and risk covered from which of the following organizations
(a) SIDBI
(b) NABARD
(c) FCGC
(d) RBI
(e) None of these
Ans. (c)

Related: Nagaland Judicial Service Recruitment English Sample Paper

Question 36: Which of the following places in India does not have a Stock Exchange ?
(a) Kolkata
(b) Ahmedabad
(c) Mumbai
(d) Delhi
(e) Udaipui
Ans. (e)

Question 37: Which of the following awards is given to sports persons in India ?
(a) Shantiswarup Bhatnagar Awards
(b) Arjuna Award
(c) Kalidas Simmaa
(d) Saraswati Samman
(e) None of these
Ans. (b)

Question 38: Financial inclusion means provision of:
(a) financial services namely, payments, remittances, savings, loans and insurance at affordable cost to persons
not yet given the same.
(b) ration at affordable cost to persons not yet given the same.
(c) house at affordable cost to persons not yet given the same.
(d) food at affordable cost to persons not yet given the same.
(e) education at affordable cost to persons not yet given the same.
Ans. (a)

Question 39: Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(a) Republican
(b) Democratic
(c) Labour
(d) American National Congress
(e) None of these
Ans. (b)

Question 40: Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(a) Small Industries Development Bank of India
(b) NABARD
(c) National Housing Bank
(d) ICICI Bank
(e) All are Govt. sponsored
Ans. (a)

Download Complete PDF file with answers:
https://www.examsegg.com/wp-content/uploads/2016/07/government-jobs-gk-practice-question-paper.pdf

Share with your Friends...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print

About the author

Vishal Arora

Leave a Comment

2 Comments