Cloze Test for Reading Passage / Comprehension

english Cloze Test

Fill in the blanks with suitable words English Exercise (Cloze Test):

Directions: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Related: Logarithm questions

Exercise

Once upon a time, two friends were (1) through the desert. During some point of the (2) they had an argument, and one friend slapped the other one in the face. The one who got slapped was (3), but without saying anything, he wrote in the sand, ‘Today my best friend slapped me in the face.” They kept on walking (4) they found an oasis, where they (5) to take a bath. The one, who had been slapped, got (6) in the quicksand and started drowning, but the friend saved him. After the friend (7) from the near drowning, he wrote on a stone, “today my best friend saved my life.” The friend who had slapped and saved his best friend asked him, “After I hurt you, you wrote in the sand and (8), you write on a stone, why?” The other friend (9), “When someone hurts us, we should write it down in sand where winds of forgiveness can erase it away. But, when someone does something good for us, we must (10) it in stone where no wind can ever erase it.”

Question 1: (a) crawling
(b) speaking
(c) swimming
(d) walking

Ans. (d)

Question 2: (a) journey
(b) sand
(c) running
(d) border

Ans. (a)

Question 3: (a) dead
(b) captured
(c) presentable
(d) hurt

Ans. (d)

Question 4: (a) as
(b) until
(c) from
(d) with

Ans. (b)

Question 5: (a) decided
(b) fell
(c) made
(d) want

Ans. (a)

Related: England King of queens quizzes

Question 6 (a) home
(b) stuck
(c) blended
(d) mixed

Ans. (b)

Question 7: (a) separated
(b) leaked
(c) died
(d) recovered

Ans. (d)

Question 8: (a) so
(b) how
(c) when
(d) now

Ans. (d)

Question 9: (a) called
(b) tell
(c) replied
(d) questioned

Ans. (c)

Question 10: (a) talk
(b) push
(c) engrave
(d) add

Ans. (c)

Related: quiz on rivers of the world

Exercise

Essentially I am interested in (1) world, in this (2), not in some other (3) or a future life.

Question 1: (a) this
(b) that
(c) real
(d) imaginary

Ans. (a)

Question 2: (a) life
(b) reality
(c) existence
(d) truth

Ans. (a)

Question 3: (a) reality
(b) world
(c) life
(d) plan

Ans. (b)

Exercise

One rainy day while driving me home from school my father stopped to offer a frail old man a lift. Though he was headed in the opposite (1). my father insisted. By the time we (2) home it was late and I was tired and (3) with my father. That night, my father (4) me a bedtime story as usual – A (5) Emperor was once asked “Sire, while you (6) rich and powerful, your teacher doesn’t even (7) a piece of land yet to visit him, (8) don’t you summon him to court ?” The Emperor (9) and said, “You are mistaken, my teacher is (10) than I am. My land can be lost in a war but he possesses knowledge which can never be stolen.”

‘The old man was my teacher” my father concluded.

I have never forgotten the lesson my father ‘taught’ me that day.

Related: Movie quiz questions

Question 1: (a) route
(b) manner
(c) direction
(d) side

Ans. (c)

Question 2: (a) left
(b) arrived
(c) return
(d) gone

Ans. (b)

Question 3: (a) complained
(b) annoying
(c) hungry
(d) upset

Ans. (d)

Question 4: (a) taught
(b) described
(c) told
(d) reads

Ans. (c)

Question 5: (a) greedy
(b) honest
(c) foolish
(d) mighty

Ans. (d)

Question 6: (a) are
(b) being
(c) were
(d) so

Ans. (a)

Related: Buddhism test multiple choice

Question 7: (a) own
(b) can’t
(c) acquire
(d) possessed

Ans. (a)

Question 8: (a) however
(b) but
(c) instead
(d) why

Ans. (d)

Question 9: (a) shouted
(b) silent
(c) thinks
(d) smiled

Ans. (d)

Question 10: (a) powerful
(b) wise
(c) wealthy
(d) richer

Ans. (d)

Related: List of Political Parties in all countries of the World

Exercise

Operation Flood was (1) with the primary objective of (2) rural milk producers with urban milk consumers, by (3) viable producer co-operatives in the milk sheds, and thus (4) the rural milk producers to earn higher income from milk.

Question 1: (a) launched
(b) devised
(c) started
(d) begun

Ans. (a)

Question 2: (a) making
(b) joining
(c) linking
(d) connecting

Ans. (c)

Question 3: (a) creating
(b) exposing
(c) generating
(d) providing

Ans. (a)

Question 4: (a) making
(b) hoping
(c) enabling
(d) giving

Ans. (c)

Exercise

A (1) becomes a flowing stream only (2) there is continuity of (3) life in a society. In (4) words, a (5) culture comes into (6) when people (7) a continuous way of life. Such (8) expresses itself (9) various ways in common traditions and (10) of conduct.

Question 1:
(a) Civilization
(b) Culture
(c) Idea
(d) Philosophy

Ans. (b)

Question 2:
(a) At
(b) What
(c) When
(d) As

Ans. (c)

Question 3:
(a) Individual

(b) Nature’s
(c) Society
(d) Collective

Ans. (a)

Question 4:
(a) Different
(b) Difficult
(c) Other
(d) Many

Ans. (c)

Question 5:
(a) Distinctive
(b) Unique
(c) Clear
(d) Foggy

Ans. (a)

Question 6:
(a) Phase
(b) Existence
(c) Action
(d) Thinking

Ans. (b)

Question 7:
(a) Develop
(b) Create
(c) Follow
(d) Except

Ans. (c)

Question 8:
(a) Inconsistency
(b) Uniqueness
(c) Greatness
(d) Continuity

Ans. (d)

Question 9:
(a) In
(b) Of
(c) With
(d) At

Ans. (a)

Question 10:
(a) Rules
(b) Regulations
(c) Norms
(d) Laws

Ans. (c)

Exercise

In all kinds of writings (1) is the most (2) virtue. You should write in a simple and (3) manner. The words chosen should be (4) in meaning. Try not to use (5) words merely because they are (6).

Question 1: (a) simplicity
(b) complexity
(c) vagueness
(d) toughness

Ans. (a)

Question 2: (a) natural
(b) romantic
(c) admired
(d) hidden

Ans. (c)

Question 3: (a) tough
(b) natural
(c) straightforward
(d) showy

Ans. (c)

Related: computer networks exams questions

Question 4: (a) correct
(b) clear
(c) apt
(d) suitable

Ans. (b)

Question 5: (a) difficult
(b) fine
(c) lengthy
(d) small

Ans. (a)

Question 6: (a) easy
(b) familiar
(c) good
(d) literary

Ans. (d)

Exercise

(1) has marked man’s (2) progress from (3) times. Modern medicine is built on the innovative (4) of scientists and physicians such as Louis Pasteur. He (5) in a revolution in medicine by producing a (6) against rabies in 1880. (7) with Robert Koch, Pasteur founded (8). There has been no (9) back (10) then.

Question 1: (a) Discovery
(b) Innovation
(c) Reforms
(d) Applications

Ans. (b)

Question 2: (a) amazing
(b) alluring
(c) alarming
(d) charming

Ans. (a)

Question 3: (a) antique
(b) mid-historic
(c) recent
(d) remote

Ans. (d)

Question 4: (a) fantastic
(b) dilemma
(c) genius
(d) brain

Ans. (c)

Question 5: (a) ushered
(b) projected
(c) prospered
(d) thrushed

Ans. (a)

Question 6: (a) injection
(b) medicine
(c) antidote
(d) vaccine

Ans. (d)

Related: Soil quiz

Question 7: (a) Along
(b) Also
(c) Going
(d) Working

Ans. (a)

Question 8: (a) immunology
(b) pathology
(c) zoology
(d) bacteriology

Ans. (d)

Question 9: (a) viewing
(b) looking
(c) seeing
(d) peeping

Ans. (b)

Question 10: (a) till
(b) from
(c) until
(d) since

Ans. (d)

Related: trivia questions india

Exercise

Like unemployment, pollution is (1) in Agra. The Supreme Court (2) the closure of polluting industrial units in Agra until they (3) with the environmental standard. But this hasn’t ended Agra’s (4)

Question 1: (a) epidemic
(b) endemic
(c) geographic
(d) physical

Ans. (b)

Question 2: (a) summoned
(b) demanded
(c) ordered
(d) compelled

Ans. (c)

Question 3: (a) abided
(b) agreed
(c) co-operation
(d) complied

Ans. (d)

Question 4: (a) woes
(b) threats
(c) ravages
(d)compulsion

Ans. (a)

Exercise

Martin Luther King, Jr., was born Michael Luther King, Jr., (1) his grandfather had his name (2) to Martin. Martin Luther attended segregated public schools in Georgia, (3) from high school at the age of fifteen; he received the B.A. degree in 1948 (4) Morehouse college, a distinguished Negro institution of Atlanta from which both his father and grandfather had graduated. After three years of (5) study at Crozer Theological Seminary in Pennsylvania where he was elected president of a (6) white senior class, he was awarded the B.D. in 1951. (7) a fellowship won at Ebenezer he enrolled in graduate studies at Boston University, completing his residence (8) the doctorate in 1953 and receiving the degree in 1955. In Boston he (9) and married Coretta Scott, a young woman of (10) intellectual and artistic attainments.

Question 1: (a) And
(b) So
(c) Since
(d) But

Ans. (a)

Question 2: (a) Given
(b) Changed
(c) Become
(d) Made

Ans. (b)

Question 3: (a) Graduating
(b) Finishing
(c) Graduated
(d) Finished

Ans. (c)

Question 4: (a) In
(b) From
(c) By
(d) With

Ans. (b)

Question 5: (a) Theological
(b) Intellectual
(c) Educational
(d) Psychological

Ans. (a)

Related: Renaissance test answers

Question 6: (a) Predetermined
(b) Predominantly
(c) Significantly
(d) Somewhat

Ans. (b)

Question 7: (a) From
(b) By
(c) With
(d) Through

Ans. (c)

Question 8: (a) For
(b) Of
(c) About
(d) To

Ans. (a)

Question 9: (a) Saw
(b) Eloped
(c) Met
(d) Watched

Ans. (c)

Question 10: (a) Common
(b) Particular
(c) Uncommon
(d) General

Ans. (c)

Related: Basic Economics questions and answers

Exercise

One of the (1) we have to face is that of unemployment. It is a big problem, a human problem, which we cannot (2). Yet in looking (3) it, it has to be remembered that merely giving some kind of occupation to a large number of people does not ultimately increase employment or lessen unemployment. Employment comes by newer and more effective means of wealth production. The whole experience and history of the past 200 years shows that it comes (4) the growth of technological methods. Do not imagine that we can effectively deal (5) the problem of unemployment without (6). We cannot. Every country which boasts of (7) employment is a country which is technologically advanced. Every country which is not technologically advanced has unemployment or under-employment. Therefore, if a country is to advance, she must advance in science and technology. The fact is that our poverty is (8) our backwardness in science and technology. If we (9) that backwardness we create not only wealth (10) employment.

Question 1: (a) major problem
(b) major problems
(c) main problem
(d) serious problem

Ans. (b)

Question 2: (a) ignore
(b) avoid
(c) overlook
(d) neglect

Ans. (a)

Question 3: (a) into
(b) after
(c) at
(d) on

Ans. (c)

Question 4: (a) by
(b) through
(c) for
(d) from

Ans. (b)

Question 5: (a) in
(b) off
(c) about
(d) with

Ans. (d)

Related: Brain teasers

Question 6: (a) technological progress
(b) technical progress
(c) technological temper
(d) technical temper

Ans. (a)

Question 7: (a) complete
(b) total
(c) full
(d) ultimate

Ans. (c)

Question 8: (a) due to
(b) owing to
(c) because of
(d) on account of

Ans. (a)

Question 9: (a) treat
(b) remedy
(c) remove
(d) eradicate

Ans. (b)

Question 10: (a) but
(b) but also
(c) but even
(d) and also

Ans. (b)

Exercise

Whether there is such a (1) as a soul, or whether there is survival after (2) or not, I do not know; and important as these (3) are, they do not trouble men in (4).

Related: Cube and cube root worksheets

Question 1: (a) fact
(b) thing
(c) reality
(d) idea

Ans. (b)

Question 2: (a) life
(b) existence
(c) death
(d) reality

Ans. (c)

Question 3: (a) problems
(b) situations
(c) questions
(d) queries

Ans. (c)

Question 4: (a) the least
(b) the most
(c) not at all
(d) actually the best

Ans. (a)

Today, twenty-two years after the bank (1), it has over a thousand branches all over the country and the staff (2) about twenty-three lakh borrowers. We decided to operate (3) from conventional banks who would ask their clients to come to their office. Many people in rural areas found this (4). Our bank is therefore based on the (5) that people should not come to the bank but that the bank should go to the people. Our loans are also (6) we give them for activities from candle making to tyre repair. We also keep (7) checks on the borrower through weekly visits. We do this to make certain that the family of the borrower is (8) from the loan.

Question 1: (a) origin
(b) commence
(c) existed
(d) inaugurated

Ans. (d)

Question 2: (a) assemble
(b) cope
(c) interact
(d) handle

Ans. (d)

Question 3: (a) differently
(b) similar
(c) reverse
(d) opposite

Ans. (a)

Question 4: (a) worried
(b) upset
(c) panicking
(d) anxious

Ans. (d)

Question 5: (a) principle
(b) discipline
(c) opportunity
(d) chance

Ans. (a)

Question 6: (a) worth
(b) vary
(c) disburse
(d) contrast

Ans. (b)

Question 7: (a) consistently
(b) regular
(c) often
(d) frequently

Ans. (b)

Question 8: (a) benefiting
(b) serving
(c) welfare
(d) obliged

Ans. (a)

Exercise

The keeper, Lord Shiva himself, is known to be the greatest hunter of them all, as he sits on a tiger skin and covers his (1) body with animal fur. But to (2) in (3) killing of animals is against the (4) law, as one may kill only that which one can (5). However, man being the only (6) who kills for sport, knowing it to be sport, thereby (7) all norms of (8) behaviour. The Americans (9) out the bison from the face of North America, as the Indian Kings and British did the cheetah and almost the lion and tiger from India – animals which you do not eat, but (10) the walls of your house with.

Question 1: (a) beautiful
(b) bare
(c) vacant
(d) uncovered

Ans. (b)

Related: quiz on Water Pollution with answers

Question 2: (a) involve
(b) include
(c) indulge
(d) interfere

Ans. (c)

Question 3: (a) wanton
(b) unreasonable
(c) rash
(d) disregarded

Ans. (a)

Question 4: (a) spiritual
(b) cosmic
(c) supernatural
(d) manly

Ans. (b)

Question 5: (a) consume
(b) devour
(c) gobble
(d) grab

Ans. (a)

Question 6: (a) beast
(b) brute
(c) creature
(d) animal

Ans. (d)

Question 7: (a) transferring
(b) desecrating
(c) transgressing
(d) decorating

Ans. (c)

Question 8: (a) contingent
(b) civilised
(c) complementary
(d) crude

Ans. (b)

Question 9: (a) eradicated
(b) erased
(c) wiped
(d) removed

Ans. (c)

Question 10 (a) garnish
(b) tarnish
(c) decorate
(d) grandeur

Ans. (c)

Related: Questions on facts about Universe and Space

Exercise

My mother waved me goodbye and the bus (1). The man sitting (2) to me was a doctor (3) to Kannur, (4) participate in a conference.

Question 1: (a) going
(b) started
(c) arrived
(d) stopped

Ans. (b)

Question 2: (a) next
(b) besides
(c) near
(d) side

Ans. (a)

Question 3: (a) coming
(b) arriving
(c) going
(d) visiting

Ans. (c)

Question 4: (a) to
(b) for
(c) so
(d) and

Ans. (a)

Exercise

Recent (1) in science and technology have made it possible (2) geneticists to find out abnormalities in the unborn foetus and take (3) action to (4) some defects which would otherwise prove to be fatal to the child. Though genetic engineering is still in its infancy, scientists can now predict with (5) accuracy a genetic disorder. It is not yet an exact science (6) they are not in a position to predict when exactly a genetic disorder will (7). While they have not (8) been able to change the genetic order of the gene (9) germs, they are optimistic and are holding out that in the near future they might be successful (10) achieving this feat. They have however, acquired the ability to manipulate tissue cells.

Question 1: (a) advances
(b) advancement
(c) advancing
(d) findings

Ans. (a)

Question 2: (a) to
(b) for
(c) in
(d) on

Ans. (b)

Question 3: (a) remedy
(b) quick
(c) immediate
(d) remedial

Ans. (d)

Related: binomial theorem practice worksheet

Question 4: (a) correct
(b) rectify
(c) twist
(d) neglect

Ans. (b)

Question 5: (a) great
(b) greater
(c) greatest
(d) more

Ans. (b)

Question 6: (a) since
(b) as
(c) because
(d) for

Ans. (a)

Question 7: (a) come in
(b) grow in
(c) find in
(d) set in

Ans. (d)

Question 8: (a) yet
(b) till
(c) still
(d) until

Ans. (a)

Question 9: (a) to
(b) for
(c) against
(d) in

Ans. (d)

Question 10: (a) at
(b) on
(c) in
(d) to

Ans. (c)

There are quite a few people in the world who are fat and are (1). These people are (2) to several kinds of illness. Medical advice to these people is to (3) their weight. But it is found difficult to follow this (4) in its totality (5) who want to reduce before (6) must drink about a glass full of water, of maximum bearable warmth. The gulping should be done (7). Very soon these people will find their weight coming down by four or five kilograms. Warm water (8) all the glands and secretions in the stomach, and they in turn let the food eaten be digested well. The person gets the (9) out of the nourishment. It also reduces the intake (10) because it eliminates incomplete assimilation of food.

Question 1: (a) underweight
(b) overweight
(c) physically fit
(d) thin

Ans. (b)

Question 2: (a) susceptible
(b) unsusceptible
(c) safe
(d) unsafe

Ans. (a)

Question 3: (a) increase
(b) reduce
(c) keep constant
(d) ignore

Ans. (b)

Question 4: (a) command
(b) order
(c) advice
(d) vice

Ans. (c)

Question 5: (a) Dogs
(b) Cats
(c) Pigs
(d) People

Ans. (d)

Related: Sense of Direction test

Question 6: (a) working
(b) dancing
(c) singing
(d) eating

Ans. (d)

Question 7: (a) slowly
(b) gradually
(c) rarely
(d) quickly

Ans. (d)

Question 8: (a) endangers
(b) activates
(c) revitalises
(d) discourages

Ans. (b)

Question 9: (a) least
(b) nothing
(c) nominal
(d) most

Ans. (d)

Question 10: (a) oxygen
(b) bear
(c) whisky
(d) food

Ans. (d)

About the author

Priya Jindal

Recognized as an insightful and resourceful content writer, I always look for new topics to write about which not only help people to understand something new but to write its best version to make everyone happy.

1 Comment